TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

0:56

JOS TE SANJAM

KLAPA KAMPANEL

0:52

MIRNO SPAVAJ, RUZO MOJA

VINKO COCE

0:49

KAKO TE DUSO JUBIN

ZDRAVKO SKENDER

0:46

ZAPLESI SA MNOM TI

DAVOR RADOLFI IN RITMO LOCO

0:42

NA KOLJENA PADAM

ZDRAVKO SKENDER

0:39

KAMIONDZIJA

LUKA BASI

0:35

GODINA JE PREVISE

MIROSLAV SKORO

0:31

MILO MOJE

MIROSLAV SKORO

0:26

VSEPOVSOD LJUBEZEN

CUKI

0:22

CUVAJ ME

ANTONIJA SOLA

22. 09. 2025 15:00 | prm

Kvarnerke: Maša in Ingrid razbijata mite o bakalarju

Čeprav izvira s severa Evrope, je polenovka že stoletja nepogrešljiv del obalnih kuhinj Jadrana.

Ingrid je voditeljico Mašo navdušila s preprosto pripravo jedi, ki velja za pravo poslastico. Foto: Aktual TV

Ena od legend pravi, da jo je v 15. stoletju italijanski trgovec po naključju spoznal na Norveškem, ko je njegova ladja nasedla. Tamkajšnji prebivalci so se prehranjevali predvsem s posušeno ribo, ki ga je navdušila, zato jo je prinesel v Benetke. Od tam se je hitro razširila na jadransko obalo in postala del prazničnih tradicij.

Dve klasiki

Zakaj se je polenovke marsikdo dolga leta izogibal in kako jo pripraviti tako, da prepriča tudi največje skeptike, bo v tokratni oddaji Kvarnerke na Aktual TV razkrila izkušena kuharica Ingrid Periša. Predstavila bo dve klasiki: bakalar na belo – kremast ribji namaz, ter bakalar na rdeče – brodet oziroma ribji golaž.

Polenovka 1.jpg
Polenovko je potrebno namakati tri dni, sicer se ne zmehča dovolj.
Aktual TV

Bakalar na belo pripravimo tako, da kuhano polenovko in popražen česen z olivnim oljem zmešamo v mikserju ter postopoma prilivamo olje. Nekdaj so ribo za čimbolj kremno teksturo celo tolkli s kladivom, danes pa delo olajša kuhinjski mikser.

Bakalar na rdeče pa temelji na čebuli, korenju, česnu in paradižniku, zalitem z vinom ter vodo, v kateri se je kuhala riba. Obogatijo ga še krompir, lovor, rožmarin in peteršilj.

Kako izgleda priprava v praksi in kaj je skrivnost pravega okusa, boste izvedeli v oddaji Kvarnerke, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 18.30 na Aktual TV.

polenovka 3.jpg
Bakalar na belo in bakalar na rdeče sta dve klasiki, ki sta na mizah predvsem od praznikih.
Aktual TV