Kvarnerke: Maša in Ingrid razbijata mite o bakalarju
Čeprav izvira s severa Evrope, je polenovka že stoletja nepogrešljiv del obalnih kuhinj Jadrana.

Ingrid je voditeljico Mašo navdušila s preprosto pripravo jedi, ki velja za pravo poslastico. Foto: Aktual TV
Ena od legend pravi, da jo je v 15. stoletju italijanski trgovec po naključju spoznal na Norveškem, ko je njegova ladja nasedla. Tamkajšnji prebivalci so se prehranjevali predvsem s posušeno ribo, ki ga je navdušila, zato jo je prinesel v Benetke. Od tam se je hitro razširila na jadransko obalo in postala del prazničnih tradicij.
Dve klasiki
Zakaj se je polenovke marsikdo dolga leta izogibal in kako jo pripraviti tako, da prepriča tudi največje skeptike, bo v tokratni oddaji Kvarnerke na Aktual TV razkrila izkušena kuharica Ingrid Periša. Predstavila bo dve klasiki: bakalar na belo – kremast ribji namaz, ter bakalar na rdeče – brodet oziroma ribji golaž.

Bakalar na belo pripravimo tako, da kuhano polenovko in popražen česen z olivnim oljem zmešamo v mikserju ter postopoma prilivamo olje. Nekdaj so ribo za čimbolj kremno teksturo celo tolkli s kladivom, danes pa delo olajša kuhinjski mikser.
Bakalar na rdeče pa temelji na čebuli, korenju, česnu in paradižniku, zalitem z vinom ter vodo, v kateri se je kuhala riba. Obogatijo ga še krompir, lovor, rožmarin in peteršilj.
Kako izgleda priprava v praksi in kaj je skrivnost pravega okusa, boste izvedeli v oddaji Kvarnerke, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 18.30 na Aktual TV.
