Šparglji, zakladnica narave
Šparglji (beluši) so ena prvih vrst pomladne zelenjave. So izredno okusni in zelo zdravi, priljubljeni pa so tudi zaradi svojih razstrupljevalnih učinkov na telo, zato jih danes pridelujejo praktično po celotni Sloveniji. Sezona nabiranja špargljev se pri nas začne v začetku aprila in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Kje jih lahko naberete in zakaj blagodejno vplivajo na naše zdravje, pa si lahko preberete spodaj.

Šparglji Foto: RA
Kje v naravi lahko najdemo šparglje?
Pri nas rastejo štiri vrste špargljev. Največkrat jih boste lahko našli v primorskih gozdovih, na Krasu in v Vipavski dolini. Zelo dobro se počutijo v gosti in bodeči podrasti ob kolovozih in gozdnih robovih. Šparglje lahko kupite tudi trgovini ali na tržnici, lahko pa jih seveda pridelate sami doma, vendar pri tem dodatno obogatite prst z organskim gnojilom, ki ga lahko najdete tudi v Jager katalog tehnika.
Prehranske vrednosti špargljev
Šparglji so zahvaljujoč svoji sestavi in lahki prebavljivosti izredno priljubljeni na jedilniku najrazličnejših diet. Znani so kot odličen vir folne kisline in vitamina B, ki sta bistvenega pomena za zdravje srca in ožilja. Poleg omenjenih snovi so v špargljih tudi mnogi minerali, vitamini C, E, K, asparagin, valin, purin, citronska kislina, itd. Šparglji imajo zelo visoko vrednost hranil in hkrati izjemno majhno vrednost kalorij, zato pravimo, da so prava zakladnica zdravja.
Šparglji kot zakladnica zdravja
Šparglji imajo mnogo blagodejnih učinkov na zdravje in ena izmed njih je ta, da močno pripomorejo k znižanju krvnega tlaka in holesterola. Njihova zelo pomembna sestavina je tudi glutation, ki je izredno pomembna v boju organizma proti raku. Zaradi velike količine dietnih vlaknin, ki jih vsebujejo šparglji, le-ti pospešujejo prebavo in izločanje vode ter prispevajo k čiščenju krvi. Šparglji, zaradi vsebnosti velike koncentracije folata prav tako preprečujejo upad kognitivnih lastnosti, z drugimi besedami, našim možganom pomagajo, da delujejo pravilno. Še ena pozitivna lastnost špargljev je ta, da izboljšujejo zdravje srca ter kosti, prav tako pa spodbujajo proizvodnjo energije, nam omogočajo zdrav spanec in so zaradi majhne vsebnosti kalorij, idealno živilo za nadzor telesne teže.
Kako shranjevati šparglje?
Pomembno je, da šparglje pravilno shranjujemo, saj bodo v nasprotnem primeru postali prožni in s tem manj kakovostni, prav tako pa lahko zaradi nepravilnega shranjevanja, šparglji izgubijo kar 30 odstotkov nekaterih vitaminov. Najbolj optimalno je, da jih hranimo v hladilniku in tako kar 7 dni ostanejo sveži ter ohranijo pomembna hranila. Seveda jih lahko tudi zamrznemo in tako bodo ohranili veliko biološko aktivnih snovi.
Uporabni kuhinjski napotki
- Šparglje vedno najprej operemo, potem pa jim odrežemo olesenele dele, ki pa jih ne zavržemo, saj lahko iz njih naredimo okusno kremno juho.
- Vršičkom špargljev ni potrebno dodajati nobenih začimb ali jih prelivati z raznimi omakami, saj so sami po sebi najbolj okusni. Sicer pa špargljev nasploh ne začinjamo z močno aromatičnimi začimbami.
- Najboljši so topli šparglji, če pa si zaželite hladne predjedi, pa jih marinirajte in okus bo nebeški.
Šparglji so izjemno zdravo živilo s številnimi zdravilnimi učinki, zato si jih v naslednjih dveh mesecih privoščite karseda čim večkrat.