TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO

2:12

SLUCAJNO

SASA KOVACEVIC

2:08

LAZES MI

MIRAN RUDAN IN DESIGN

2:05

SNACU SE JA

DORIS DRAGOVIC

2:01

GARDELIN

SEVERINA

1:56

DONESI

LEXINGTON BAND

09. 01. 2023 15:42 | bitax.si

Pridelajte vitamine in minerale sami doma

Ste vedeli, da se v kalčkih razvije tudi do 500% več vitaminov, kot v semenih (pred kalitvijo)?

Pridelajte vitamine in minerale sami doma Foto: Garden Shop

Kaljenje semen je naravni postopek, kjer narava poskrbi za hiter in učinkovit čudež. Zaradi naravnega kemijskega procesa kaljenja semen, se pri določeni temperaturi, zraku in vlagi, sprosti močna energija in semena vzklijejo. Med kaljenjem nastanejo vitamini in minerali, kjer se koncentracija tudi od 3 do 4 krat poveča v primerjavi s koncentracijo v semenih. Ker pa naše telo ne more proizvesti vitaminov, jih moramo zaužiti s hrano.

Torej, rešitev je tukaj........

Ste vedeli, da se v kalčkih razvije tudi do 500% več vitaminov, kot v semenih (pred kalitvijo)?

Zakaj ne bi doma na okenski polici ali v hladilniku vzgojili kalčke mungo fižola ali lucerne in jih uživali prav vsak dan?

Dobra stran kaljenja semen je tudi ta, da praktično ne potrebujemo veliko pripomočkov in prostora, ampak le posodo, majhen prostor, svetlobo ali temen prostor v hladilniku, toploto in vlago. Seveda lahko sveže kalčke lucerne, mungo fižola, radiča, soje, brokolija, kreše kupite v trgovinah z zdravo prehrano. A zakaj se ne bi sami lotili doma pridelave kalčkov, saj je enostavno, hitro in še denar boste privarčevali. Na začetku potrebujete le nekaj vaje, potem pa boste brez večje skrbi pridelali kalčke po navodilih, ki jih dobite v vsakem kompletu »kalilnik za kalčke«.

So kaljena semena bolj zdrava kot nekaljena?

Nekaljena semena nimajo toliko hranljivih snovi kot kalčki, saj so obdana z ovojem in ostanejo v notranjosti semena. To ne pomeni, da ne vsebujejo dovolj zdravih snovi in da jih ne smemo uživati, ampak, da je hranljivih snovi veliko manj v semenih kot v gojenih kalčkih, kjer se vitamini in minerali nekajkrat povečajo.

Če jemo kaljena semena imamo praktično dvojno korist: zaužijemo zdrave vlaknine, ki so znotraj lupine in sveži del rastline, ki je pokukal skozi lupino in nastal kalček. V procesu kaljenja se marsikatero hranilo sproži oz. razvije v rast, ki ga sicer ne bi zaužili. Vsi vitamini, minerali, antioksidanti v kaljenem semenu imajo večjo biorazpoložljivost in se hitreje prebavijo.

Z uživanjem kaljenih semen dobimo določeno hranilo, ki se razlikuje od semena do semena. Vnos hranljivih snovi je odvisen od vrste semena, saj nekatera vsebujejo več vitaminov, druga pa več mineralov, antioksidantov.

Kalčki so primerni tudi za shujševalno dieto

Kalčki vsebujejo zelo malo kalorij, praktično so vzgojeni iz vode in vsebujejo samo še hranila, ki so prvotno v določeni vrsti semena: vitamine, minerale, vlaknine, beljakovine, antioksidante, maščobne kisline. Dodajte jih solatam, namazom, narastkom, omakam, juham.

Primer kaljenja semen mungo fižola:

Mungo fižol spada med stročnice in vsebuje velik del beljakovin, ne vsebujejo pa olja. So zelo popularni v azijski kuhinji in dodajo hrani hrustljav in svež okus. So bogati z vitamini A, C in E, železom, kalcijem, kalijem, magnezijem in fosforjem.

Kako jih vzgojimo?

- Semena speremo pod tekočo vodo ter odstranimo vse morebitne nečistoče.

- Oprana semena dajte v steklen kozarec in dodajte vodo toliko, da so vsa semena prekrita z vodo.

- Kozarec lahko zaprete z mrežastim pokrovom ali tanko gazico ter jo pritrdite z elastiko.

- Semena namakajte vsaj 12 ur; čas pa je odvisen od velikosti semen. - Ko so semena nabreknila, odstranite vodo. Tudi nenabreknjena in poškodovana semena odstranite. Nato jih še enkrat sperite s tekočo vodo.

- Nabreknjena semena v kozarcu zaprite s mrežastim pokrovom in obrnite postani, da voda odteče. Semena lepo razporedite po kozarcu, da bo dobro zračenje.

- Semena bodo vzkalila v naslednjih petih dneh. Vendar morate vsak dan vsaj 2-krat semena splakniti s vodo.

Iz ene skodelice semen mungo fižola lahko pridelate od 200 do 300 gramov kalčkov. Hraniti jih morate na hladnem, v hladilniku in porabiti v nekaj dneh. Pred uporabo jih vedno še enkrat splaknite z vodo, saj s tem odstranite morebitne strupene snovi, ki med kaljenjem niso povsem izginile.

Z uživanjem kalčkov boste poskrbeli za zadosten vnos potrebnih mineralov, vitaminov in ostalih hranil v telo za dobro počutje in izboljšanje imunskega sistema. Čas in trud, ki ga boste vložili v gojenje kalčkov bo bogato poplačano.