TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

5:55

VISKI

LIDIJA BACIC

5:48

ZAKUNI SE LJUBAVI

SREBRNA KRILA

5:44

EVERY BREATH YOU TAKE

THE POLICE

5:40

ROMANSA

ARIANA BONAI

5:37

ISTI JE GRAD

KUMOVI

5:33

NAJLEPSE STVARI

BOZIDAR WOLFAND WOLF

5:26

SAPNUT CU TI TAJNU

KLAPA RISPET

5:23

NEKA SE DRUGI RADUJU

OLIVER DRAGOJEVIC

5:22

GOODBYE TEENS

PLAVI ORKESTAR

5:17

VINO ME JE OPILO

DAVOR RADOLFI & RITMO LOCO

16. 09. 2025 09:46 | prm

Kuhajmo kot kvarnerke: tri specialitete, ki jih morate poskusiti

Vsak ponedeljek ob 18.30 se na Aktual TV odvija pravo kulinarično potovanje v oddaji Kvarnerke.

V prvi oddaji Kvarnerke je Maja obiskala svojo mamo. Skupaj sta pripravili tri specialitete iz iste ribe - inčunov. Foto: Aktual TV

Voditeljica Maja Škufca nas popelje v svet pristnih okusov Kvarnerja, kjer se svežina morja prepleta z mediteranskimi vplivi in toplino domače kuhinje.

INČUNI NA 3 NAČINE.PNG
Kvarner je zakladnica odlične domače kuhinje, ki diši po morju in poletju.
Aktual TV

Tokratni obisk v Ičićih pri Opatiji je bil prava učna ura o tem, kako iz preprostih sestavin ustvariti nepozabne jedi. Majina mama Mirna, ki že več kot 40 let živi ob morju, je sčasoma postala mojstrica ribjih specialitet. »Sveže ribe vedno kupujem na reški tržnici, kjer me že vsi poznajo,« pravi z nasmehom. Izkušnje in ljubezen do kuhanja je tokrat delila s hčerko in gledalci.

Na mizi so se znašle kar tri ribje dobrote, ki jih zlahka pripravite tudi doma:

  • Juha z inčuni – osvežujoča in hranljiva juha, obogatena z zelenjavo, vinom in svežimi ribami. Preprosta jed, ki združuje moč zelenjave in nežnost morja.
  • Karpačo z inčuni – nežna, elegantna predjed, ki jo pripravite vnaprej in pustite, da se okusi mariniranih rib, olivnega olja, limone in kapre prepletejo v popolno celoto.
  • Ocvrti inčuni – hrustljava klasika, ki vedno navduši. Mirnin trik? Pred cvrtjem jih povaljajte v koruzni moki, ki doda posebno zlatorumeno skorjico.

    inčuni v koruzni moki.png
    Mirnin trik za hrustljave inčune je koruzna moka.
    Aktual TV

Vsaka od teh jedi je dokaz, da je Kvarner prava kulinarična zakladnica, kjer tradicija sreča domišljijo. Inčuni, ta skromna, a vsestranska riba, so lahko osnova za okusne juhe, elegantne predjedi ali sproščene prigrizke ob druženju.

Če želite tudi vi odkriti, kako iz preprostih sestavin pripraviti jedi, ki bodo navdušile družino in goste, ne zamudite oddaje Kvarnerke – vsak ponedeljek ob 18.30 na Aktual TV. Tam vas čakajo recepti, nasveti in zgodbe, ki prinašajo okus Kvarnerja naravnost na vaš krožnik.

kvarnerke 2.png
Juha z inčuni je sveža in poboža dušo.
Aktual TV