TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

5:59

BELIEVE

CHER

5:56

NASA PJESMA

SANDI CENOV

5:45

ODOH JA

JELENA ROZGA

5:41

SAMO SIMPATIJA

MERI CETINIC

5:37

DOBRA VECER PRIJATELJI

KLAPA ISKON

08. 05. 2024 13:31 | A.S./ D.Ž. Večer

Raiven je v finaluuuu!!!

»Eden najbolj srečnih trenutkov v mojem življenju!«

Nastop, ki je prepričal gledalce in poslušalce. Foto: EPA

Navkljub vsem negativnim komentarjem, ki jih je pesem Veronika in njena izvajalka Raiven požela pred prvim evrovizijskim večerom v švedskem Malmöju, je prišla v finale! In zaprla usta vsem, ki so ji obetali, da bo spregledana in takoj pozabljena. Pevka Raiven, s pravim imenom Sara Briški Cirman, je za skladbo Veronika napisala tako besedilo kot glasbo, navdih zanjo pa je črpala pri Veroniki Deseniški in lik aktualizirala, tako da se je moč z njim poistovetiti tudi danes. 

raiven-2-epa.jpg
Zaplesala je s plesalci opere in baleta SNG Ljubljana. Učinkovit nastop.
EPA

Njena predstava, njen show je bil tak, da ga je bilo težko spregledati. Pri tem so ji pomagali plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik. Zamisel za nastop je zasnovala skupaj s solistom ljubljanskega baleta Lukasom Zuschlagom. Občinstvo v dvorani je bilo navdušeno.

Po nastopu na evrovizijske odru je priredila konferenco za novinarje in povedala: »Moja pesem, Veronika, govori o ženski, ki je bila narobe razumljena, vidim jo kot vzornico za vse, ki se ne počutijo sprejete, tudi sama sem se s svojo glasbo velikokrat tako počutila. Ta pesem ni bila napisana za Evrovizijo, nastala je v moji sobi. Gre za pesem, ki je všeč meni, nič se nisem prilagajala evrovizijskim standardom. Vedela sem, da lahko to s seboj prinese tudi ceno.«

raiven-3-epa.jpg
"To je bil najsrečnejši dan v mojem življenju", je povedala po nastopu. Solze sreče po razglasitvi.
CORINNE CUMMING/EBU

Stavnice so osem finalistov napovedale pravilno, le pri Sloveniji so se zmotile. Finale so namreč napovedale Poljski. To je bilo prijetno presenečenje tudi za Raiven: »Ko sem gledala stavnice in videla, da imajo vsi ostali na odru cirkus, ki je lahko tudi zelo dober cirkus, da ne bo pomote, lahko tudi ob finančnih zmožnostih, ki jih Slovenci imamo, takšna dramatična skladba zelo hitro pade tudi čez. Vesela sem, da se to ni zgodilo.«

Poleg Raiven je uvrstitev v finale uspela še predstavnikom Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga.

Fotogalerija