TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

15:33

ONA SANJA O LJUBLJANI

JAN PLESTENJAK

15:28

PUSTI MENI MORE

BORIS OSTRIC I VOKALISTI SALONE

15:24

NEMA MI DO NJENIH OCIJU

JASMIN STAVROS

15:20

VIVA L'AMORE

NEDA UKRADEN I GRUPA VIGOR

15:16

UZBUNA

SEVERINA

15:12

KAD PREKO MORA

DRAZEN ZECIC

15:08

V SVET SANJE ZIVET

KVATROPIRCI

15:04

PIVA KLAPA ISPO' VOLTA

KLAPA KUMPANJI

14:55

RECI CES MI FALA

KLAPA RISPET

14:51

POLJUBI ME ZA SJECANJE

DAVOR RADOLFI

24. 04. 2024 08:34 | S.Š./STA

Projekt Laško Bivak za bele vrhove: Iz odpadnih pločevink bodo postavili bivake

V ponedeljek se je s podpisom partnerske zveze uradno začel projekt Laško Bivak za bele vrhove. V okviru projekta bodo Planinska zveza Slovenije, Pivovarna Laško Union in ostali partnerji v slovenskih gorah postavili tri bivake iz odpadnih pločevink. Slednje bodo zbirali prek posebnih rumenih zabojnikov, so napovedali na današnji novinarski konferenci.

V slovenskih gorah bodo postavili bivake iz odpadnih pločevink. Foto: Sašo Švigelj

Projekt Laško Bivak za bele vrhove je razdeljen v tri faze. Kot je po koncu ponedeljkove predstavitve pojasnil vodja blagovne skupine iz podjetja Pivovarna Laško Union Urban Kramberger, je prva faza zajemala predpriprave na projekt in usklajevanja med številnimi partnerji.

Zdaj sledi enoletna faza zbiranja odpadnih pločevink na okoli 16 lokacijah po državi. Na teh lokacijah bodo postavili posebne rumene zabojnike v katere bodo lahko ljudje odlagali odpadne pločevinke.

bivak, novinarska-konferenca, gore
V ponedeljek se je uradno začel projekt Laško Bivak za bele vrhove.
Sašo Švigelj

Po grobi oceni Krambergerja bodo za postavitev vseh treh bivakov morali zbrati okoli 1000 kilogramov aluminija, kar predstavlja okoli 200.000 pločevink. Ob tem je izrazil prepričanje da bodo zbrali zadostno število pločevink. Prihodnje leto bo nato sledila predelava zbranih pločevink v aluminijaste plošče, junija pa se bo začela postavitev prvega bivaka, je pojasnil Kramberger.

bivak, novinarska-konferenca, gore
Na novinarski konferenci so sporočili, da bo prvi bivak postavljen za Akom v martuljških gorah.
Sašo Švigelj

Kje bodo postavili bivake

Prvi bivak bo postavljen za Akom v martuljških gorah nad Gozdom Martuljkom, je pojasnil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan. Tam sicer že stoji Bivak 3 za Akom. Lokaciji za preostala dva načrtovana bivaka trenutno še nista znani.

Osnovni namen projekta izhaja iz želje po obnovi bivakov, ki v slovenskih gorah stojijo že 80 oziroma 90 let, je pojasnil Rovan. "S tremi bivaki bomo pokrili trenutne potrebe in zelo vesel bom, če se bo to čez čas ponovilo, kajti imamo nekaj točk, kjer bi bilo dobro postaviti nove bivake tam, kjer jih še ni," je dejal.

Pri projektu bodo z zbiranjem in predelavo odpadnih pločevink med drugim sodelovala podjetja Slopak, Talum, Impol in KOV.

laško-bivaki-za-bele-vrhove
Na okoli 16 lokacijah po državi bodo postavili posebne rumene zabojnike v katere bodo lahko ljudje odlagali odpadne pločevinke.
Sašo Švigelj

Podpisali posebno partnersko zavezo

Predstavniki partnerskih podjetij so ob koncu novinarske konference, ki je potekala na svetovni dan Zemlje, podpisali posebno partnersko zavezo, s katero so se zavezali, da bodo z znanjem in močjo pomagali pri snovanju projekta Bivaki za bele vrhove. Kot je ob podpisu zaveze spomnila glavna in finančna direktorica Pivovarne Laško Union Mirjam Hočevar, s Planinsko zvezo Slovenije že več let skupaj organizirajo projekt Gremo v hribe.

"Veseli nas, da smo v projekt uspeli privabiti tudi pomembne partnerje, ki bodo naša prizadevanja pomagali oplemenititi tako z zbiranjem odpadnih pločevink in ostalih odpadkov v slovenskem gorstvu, kot tudi z izdelavo bivakov, ki bodo postavljeni v slovenskem visokogorju,"je dejala Hočevar.

bivak, novinarska-konferenca, gore
Še stisk rok ob začetku projekta.
Sašo Švigelj

Projekt je del širše iniciative okoljskih prizadevanj znamke Laško in planinske zveze s pojmovanjem Drobni koraki za bele vrhove, kjer si skupaj s projektnimi partnerji prizadevajo za ohranjanje gorskih habitatov in delujejo na področju naravovarstva v slovenskih alpskih in predalpskih območjih.

Bliža se tudi akcija Gremo v hribe

Tudi letos pa nas čaka akcija Gremo v hribe, kjer se bomo že 15. leto zapored povzpeli na slovenske vrhove. Preživljanje časa v naravi je nam Slovencem zapisano v krvi, zato je projekt Gremo v hribe skozi leta postal več kot le dogodek. Tudi letos bomo delovali okoljevarstveno in skupaj zbirali odpadne pločevinke, s katerimi bomo pripomogli k postavitvi bivakov. 

Lea Mederal
Lea Mederal
Sašo Švigelj

Že čez slab mesec, 25. maja, se bomo tako povzpeli na Planinski dom na Jančah, kjer nam bodo družbo delali Špela Grošelj, Miran Rudan in ansambel Pogum! Se vidimo?