Najboljši sommelier Slovenije na Aktualu o najljubšem vinu: Nisem ga še pil
Bliža se martinovo in na Aktualu je gostoval Valentin Bufolin, enolog, najboljši slovenski sommelier in ambasador kulturnega pitja vina.
Valentin Bufolin, najboljši sommelier Slovenije Foto: Facebook
V pogovoru z Mojco Mladenović in Gregom Javornikom je razkril, zakaj na okus vina vpliva več kot le sorta in letnik – in zakaj penine ne bi smeli piti iz ozkega, elegantnega kozarca.
Mojca je gosta vprašala, katero vino mu je najljubše. »Nisem ga še pil,« je hudomušno odgovoril Bufolin in pojasnil, da vino ni samo pijača, ampak del razpoloženja: »Boljša kot je družba, boljše je vino, ki ga pijemo. Če smo žalostni in osamljeni, bomo vino doživeli povsem drugače kot v razposajeni, dobrovoljni družbi.«
Kozarec ni le kozarec
Okrog vina kroži veliko mitov, predvsem o kozarcih, iz katerih pijemo. Je vseeno iz katerega kozarca pijemo vino, če je le-to dobro?
»Ne drži. Imamo veliko receptorjev v ustih in celo na koži – vse to vpliva na to, kako bomo uživali v kozarcu vina. Če je kozarec debelejši, je vse skupaj bolj nerodno,« pojasnjuje Bufolin.
Tudi oblika kozarca ima vpliv na zaznavo:»Če je kozarec temen, ne vidimo barve vina, različno široki kozarci sproščajo različne vonjave, oblika pa določa, kam tekočina pade na jezik – in to vpliva na okus,« je pojasnil.
Tulipan je najbolj univerzalen
Zanimivo je tudi to, da pravilo, po katerem so tulipanasti kozarci za bela vina, široki pa za rdeča, ne drži. »Tulipanasti kozarec je najbolj univerzalen – za bela in rdeča vina. Široki, bučkasti pa so idealni za zrela bela vina, ki so zorela v lesu,«pojasnjuje Bufolin.
Penina ni za v visok kozarec
Čeprav so visoki, ozki kozarci videti elegantni, po Bufolinovem mnenju penini delajo krivico:»Res je, da v takem kozarcu lepše opazujemo mehurčke, a odprtina je preozka, da bi vino sprostilo vse svoje arome. Penina se najlepše razvije v nekoliko širšem kozarcu – takem, kot ga uporabljamo za belo vino.«
»Če pijete vrhunsko vino iz plastike, se pojdite izobraževat.«
Kaj pa bi Bufolin rekel nekomu, ki vrhunsko vino pije iz plastičnega kozarca? »Naj se gre izobraževati,« je odgovoril v smehu.
Vino okušamo z možgani
Bufolin pravi, da okušanje vina ni samo stvar brbončic, ampak tudi razuma in čutov.
»Predstavljajte si, da je vino oseba, ki vam želi nekaj povedati. Poskusite ga razumeti – skozi vrtljaje, opazovanje in okušanje.«
Predvsem pa naj velja pravilo zmernosti, tako kot pri vsaki stvari.




