TRENUTNO V ETRU
POSLUŠAJ V ŽIVO
GLEJ V ŽIVO
SPORED

19:56

NA BACVAMA VINA

DAVOR RADOLFI & RITMO LOCO

19:53

JA SAN ROJEN DA MI BUDE LIPO

TONCI HULJIC & MADRE BADESSA

19:50

STO SAM JA, STO SI TI

DANIJELA MARTINOVIC

19:43

JEANS GENERACIJA

NEKI TO VOLE VRUCE

19:39

HOTEL NACIONAL

DINO MERLIN

19:36

AKO NE ZA NAS

MARTIN ZUNEC

07. 05. 2024 15:09 | S.Š.

Po Beli liliji zdaj Žana Serčiča čakajo še Križanke

Nov hit za ogrevanje pred velikim koncertom v Križankah.

Žan Serčič je predstavil novo pesem Bela lilija. Foto: Igor Pečoler

'Bela lilija' je prva pesem z nastajajočega petega albuma enega naših najbolj vročih glasbenikov. Novo Žanovo radijsko uspešnico spremlja slikovit video, posnet v Maroku, v živo pa jo bo s Šakali zaigral na velikem koncertu v Križankah, 18. junija.

“Pesem 'Bela lilija' je nastala ob koncu lanskega leta, potem ko sem že predstavil album 'Ljubezenske igre' in se po odličnem koncertu v Media centru, poln navdiha, lotil ustvarjanja pesmi za novo ploščo. Takrat sem enkrat sanjal o lepih belih rožah, ne da bi se sploh zavedal pomena belih lilij. Začel sem raziskovati to simboliko, besedilo se je počasi sestavilo v moji glavi in potem je hitro prišla tudi melodija. Vesel sem, da je nastala pesem, ki govori o renesansi, preporodu, čistosti, svetlobi ter sreči v novem poglavju mojega ustvarjanja in življenja. To je pesem, ki lahko opolnomoči tako ženske, kot tudi moške, ki želijo svojim ženskam to sporočiti," pravi Žan, ki si je v začetku leta privoščil nekaj premora in je z ekipo zdaj že pripravljen na novo koncertno sezono.

Žan Serčič, Maroko.JPG
Pesem ima kar nekaj španskega in maroškega pridiha.
Igor Pečoler

"'Bela lilija' je, kot rečeno, začetek novega poglavja, ki prinaša v moje ustvarjanje bolj eleganten in zrel zvok. Z ekipo smo za ustvarjanje te pesmi porabili največ časa doslej. Ima kup nekih zanimivih elementov, od španskih do orientalskih in malo pridiha arabskega sveta. Rad raziskujem različne kulture, kot avtor sem pa vedno v službi pesmi same in dam njej svobodo in moč, da zaživi v svoji veličini," še doda eden najbolj predvajanih izvajalcev leta 2023.

Se vidimo v Križankah!

Z Žanom smo govorili tudi mi, zaupal pa nam je, da bomo v Križankah deležni tudi kakšnega presenečenja …

Žan zakaj ste se odločili ravno za Križanke?

Kot glasbenik se lahko v Sloveniji ustaviš na več različnih “postajah” in Križanke so bile zagotovo naslednji logični korak v moji karieri. Sam sem tudi kar nekaj časa živel v bližini Križank ter jih občudoval, zato sem res srečen, da bom lahko v njih tudi nastopil. Res sem vesel, da so se v zadnjih letih moji koncerti prelevili iz nastopov pred skupino tridesetih ljudi do Križank, ki jih bomo najverjetneje tudi napolnili.

Ste sicer že v veselem pričakovanju koncerta ali ste pred nastopom že nekoliko živčni?

Živčen postanem nekaj ur pred nastopom. A me ta nervoza ne omejuje, kot me je v mlajših letih, pač pa gre za nekakšno pozitivno pričakovanje oziroma vzhičenost.

Kako dolgo pa se že pripravljate na koncert?

S pripravami na koncert v Križankah smo pravzaprav začeli že takoj po koncertu v Media centru. Torej že od novembra.

Pripravljate za Križanke morda tudi kakšno posebno presenečenje? Lahko morda pričakujemo tudi kakšne goste, ki se vam bodo pridružili na odru?

Zagotovo se mi bo na odru pridružilo nekaj ljudi, a nobenega glasbenega gosta še ne bom razkril. Bodo pa ljudje v Križankah lahko premierno slišali tudi nekaj povsem novih pesmi, ki bodo vključene tudi na mojem prihajajočem albumu.

Žan Serčič, Nadja Arhar, videospot.jpg
Žanu se je na snemanju videospota za pesem Bela lilija v Maroku pridružila igralka in plesalka Nadja Arhar.
Igor Pečoler

Kako pa se bo vaš naslednji album razlikoval od prejšnjega?

Upal bi si trditi, da gre za veliko bolj zrel album. Kar je seveda logično, saj sem tudi sam sedaj dosti starejši in bolj zrel. Vsi moji albumi nosijo neko rdečo nit bolečine skozi ljubezen, zdaj pa je rdeča nit albuma veliko bolj pozitivna.

Zakaj ljudje ne smejo zamuditi vašega koncerta v Križankah?

Upam si trditi, da bo koncert res nepozaben. Križanke bodo res mesto, kjer ne bi smel manjkati nihče, saj bo to nov mejnik v moji karieri. Hkrati pa bomo v Križankah skupaj proslavili mojo turnejo, na kateri sem že vse od februarja.